DE OMGEVING

Casteldelpiano|Amiata|Arcidosso|Santa Fiora|Termen van Saturnia|Sovana|Baths of S.Filippo|Omgeving Siena

 

S. Antimo Abbey

Wie kiest voor een verblijf bij de berg Amiata heeft de mogelijkheid om verschillende uitstapjes in de omgeving te maken zoals naar plaatsen van zeldzame schoonheid die onderling zeer van elkaar verschillen. Men kan van gemoedelijke wandelingen in de bossen van de Amiata of een archeologische bezoek aan de etruskische graven brengen, maar ook historsich –culturele bezoeken aan bijvoorbeeld middeleeuwse kastelen. Tijdens de zomerdagen kunt u naar zee gaan om daar een aangename tijd te verbrengen. Tevens bevinden zich in het gebied diverse Thermen (badinrichtingen).

 

 

 

 

Casteldelpiano

Stemma della città di Casteldelpianoveduta di Casteldelpiano, con il Camping Residence Amiata in primo piano Gelegen op 650m hoogte met 5000 inwoners en bekend om zijn weerstation die dienst doet voor geheel midden Italië, is Casteldelpiano samen met Arcidosso één van de meest belangrijke centra aan de Grosseto zijde van de berg Amiata. De naam is afkomstig uit het latijn  „castrum piani“ en toegekend om zijn benijdenswaardige ligging op de grens van een schitterende vlakte en is omgeven door bossen die tot aan de top van de Amiata berg reiken. Terwijl aan dalzijde het landschap zich opent door de valleien van de rivieren  Ombrone en Orcia. De stadskern  is van zeer antieke afkomst , gezien vondsten daterend uit het paleoïtisch tijdperk,  gevonden gedurende de winning van diatomeenstof  (een grondstof voor dynamiet), wat in de omgeving in overvloed aanwezig is. De vondsten kunt u bezichten in de gemeentelijke museum  „Antiquarium“ Verder staat Casteldelpiano bekend om zijn heilzame lucht en beschikt over diverse sportaccomodaties en uitgaanscentra. Op 8 september is er een groot feest te Casteldelpiano op een van de belangrijkste pleinen van de stad tijdens welke ook paardenrennen wordt gehouden (Palio). Montenero en Montegiove zijn de twee  dorpjes behorende bij de gemeente van Casteldelpiano. Voor wintersportliefhebbers is er de mogelijkheid om te skien en te langlaufen in de direkte omgeving. Voor het huren van skibenodigheden , skiliftabbonamenten etc. kunt u  terecht op te Prato Macinale of te Prato della Contesse  die zich op de route naar de top van de Amiata berg bevinden.  Er is een skipiste van 15 kilometer en langlaufroutes die in de eeuwenoude beukenbossen zijn uitgezet.

Madonna delle Grazie

Klik hier voor  de plattegrond van de stadskern

 

Afstand tot de camping: De camping is aan de ingang van de stad

De Amiata Berg

Croce sulla Vetta Amiata De Amiata berg is de hoogste berg van de Toscane met een top van  1738 meter. De berg is gelegen in  twee provincies: die van Grosseto en van Sienna. Arcidosso , Casteldelpiano, aan de Grosseto  zijde en de abdij van San Salvatore, aan Siena’s zijde, zijn de belangrijkste  centra  van de omgeving. De van vulkanische oorsprong zijnde berg bezit nog enkele werkende warmwatergijsers waar  geothermische energie uit gewonnen word. De gehele berg is bedekt met een dichte vegetatie waaronder beuken, kastanje en sparren een belangrijk deel van uitmaken. Een belangrijk skigebied voor  geheel midden Italië.Op de top van de berg, van waaruit men een schitterend panorama  heeft en men zowel de tyreense als de apenijnse zijde overziet, bevindt zich een ijzeren kruis van 22 meter hoogte die stamt uit 1800.Op de Amiata berg bevindt zich ook een belangrijk faunistisch park,  waar verscheidene beschermde diersoorten, zoals: reeën, vossen, wolven, gemsen, aanwezig zijn.

Daini al Parco Faunistico (foto Ars Fotografica)

INFO: voor het huren van skibenodigheden , skiliftabbonamenten etc. kunt u  terecht op te Prato Macinaie of te Prato della Contessa  die zich op de route naar de skigebieden bevinden.

AFSTAND TOT DE CAMPING: 15 Km. tot de top, 8 Km ski-oorden

Arcidosso en de  Labbro Berg

Arcidosso is een multifunktionele stad . Het heeft een zeer sierlijke historisch centrum met vele slingerende straatjes en steegjes die naar de rivier leiden. 

La Torre Giusdavica su Monte LabbroOp enkel kilometers van Arcidosso bevind zich de Labbro berg met een top van 1193 meter, waar u met de auto dichtbij kunt komen. De omgeving is hier kaal en gelijkt op een maanlaandschap.  Bij helder weer kan men alle grote centra van de Maremma zien. Op deze berg vestigde zich in de vorige eeuw de profeet David Lazzaretti, stichter van een geloof, alwaar hij een toren  (zie foto) en een uit de rots gehouwen kapel  bouwde

AFSTAND TOT DE CAMPING: Arcidosso 3 Km. - Monte Labbro 8 Km.

Santa Fiora

Cigni nella Peschiera di S.FioraGelegen aan de waterbron van de rivier Fiora is Santa Fiora , met zijn perfekt geconserveerde antieke burchten ,  één van de beste  van de nog in takt zijnde midddeleeuwse steden . De stad was hoofdstad van het Aldobrandesco domein (XI-XIII eeuw). Symbool van de stad is de kerk en de  vismarkt  uit de 18de eeuw waarin het water van de rivier samenstroomt die dan  op zijn beurt geleidelijk aan daalt tot in het dal  en in de buurt van Montalto  di Castro uitmondt

AFSTAND TOT DE CAMPING:13 Km.

 

ROCCHETTE DI FAZIOAfdalend richting Saturnia, net buiten het bewoond gebied van Semproniano , gelegen aan de rivier albegna ontmoet men de perfect in takt gebleven middeleeuwse burcht  “Rocchetto di Fazio “ (25 km van de camping)
(25 km vanaf de Camping).

Veduta di RoccalbegnaROCCALBEGNA: Rustiek dorpje dankzij een  gigantisch rotsblok, die op de oever van de rivier albegna  terecht kwam. Schitterend is ook de Petrus- en Pauluskerk met zijn ingang van overhellende bogen.
(20 km vanaf de camping)

De Thermen van Saturnia

Beroemd, zelfs tot in de Verenigde Staten, is Saturnia om zijn thermen met zwavelhoudend water met een temperatuur van 37,5 graden. Zowel de moderne gebouwen gebruikt ter behandeling en genezing van verschillende ziekten en kwalen, als de waterval van de molen, die overigens gratis te bezichtigen is, zijn van bijzondere schoonheid. Het water word al meer dan 2000 jaar benut, al vanaf de tijd van de Etrusken.De Burcht van Saturnia is gelegen op een rotsblok van travertijn boven de rivier albegna.In het begin werd deze door de Pelasgi bewoond, vervolgens was het een belangrijke plaats van zowel de Etrusken als  de Romeinen. Men zegt dat het de eerste stad van Italië was. Tijdens de middeleeuwen  kende het een minder florerende tijd.De  overblijfselen van de etruskische-romeinse muur zijn te bezichtigen, net als de romeinse poort waaronder de Via Cloda loopt (een belangrijke weg in het romeinse keizerrijk), en het kasteel van de graven Clacci. Saturnia  word door erg veel toeristen bezocht en heeft  vele restaurants .

 

AFSTAND TOT DE CAMPING:43 Km.

Sovana en de Etruskische dodenstad

Bezit een schitterend  nog in perfekte staat verkerende middeleeuws kasteel. Was een belangrijk Etruskisch en Aldobrandesco’s centrum . Districtshoofdstad  van de Longobarden. Sovana is vol van monumenten onder welke het Pretorio paleis, het onderkomen van de Capitano (de kapitein) en de mariakerk. Het is aangenaam om tussen de antieke overblijfselen te wandelen tot aan de ruines op de Aldobrandesco rots of te dineren in een van de restaurants.Van enorm belang is de dodenstad van de Etrusken die zich net buiten Sovana bevindt, met graven gegraven in turfsteen, zoals het graf van Sirena, Tifone en Hildebanda, daterend uit de IV en III eeuw voor Christus .

AFSTAND TOT DE CAMPING:55 Km.

De badplaatsen S. Filippo en Vignoni

Cascata dei Bagni di S.Filippo (foto Ars Fotografica)            BAGNI DI SAN FILIPPO

Thermisch badcentrum met zwavelhoudend water, met een  mooie waterval. Op enkele kilometer van de abdij van San Salvatore ligt Bagno S. Filippo en heeft naast de badinrichting een klein bewoond centrum. Bekend al tijdens de middeleeuwen, tijdperk waarin het  een rustpunt was voor reizigers op zoek naar verkwikking. De wateren  werden beschouwd als wonderlijk en met geneeskrachtige werking

AFSTAND TOT DE CAMPING:34 Km.

                           BAGNO VIGNONI
Bagno VignoniBetoverend dorpje, in de buurt van S. Quirico d’Orcia aan Sienna’s zijde, wat naast een bezoek aan de zwavelhoudende  thermen een bezoek waard is..

AFSTAND TOT DE CAMPING: 25 Km.

Het gebied van Sienna

MONTALCINO:Centrum van internationale faam dankzij de beroemde brunello wijn, maar ook een mooi dorpje gelegen op de heuvels rond Sienna
(32 Km. dal Camping)

PIENZA: Voorbeeld van een nog bijna geheel intakt zijnde renaissance stad.
(35 Km. van de Camping)

ABBADIA SAN SALVATORE: Grootste centrum aan de zijde van Sienna en is één van de meest belangrijkste middeleeuws centrum van de Toscane, dankzij de abdij wat zelfs de grote germaanse overheersers beinvloedde.
(22 Km. van de Camping)

Abbadia S.Salvatore"cripta" van Abbadia S.Salvatore

 

 

 

 

ABBAZIA DI S.ANTIMO: Nabij Castelnuovo dell’abate, een suggestieve burcht omgeven door een eeuwenoude olijfgaard. De abdij is vandaag de dag bewoond door franse fraters Cisterciense en houden de liturgie nog in latijn en staan verder bekend om hun Gregoriaanse gezangen. U kunt op onderstaande tijden de verschillende diensten bijwonen.Abbazia di S.Antimo (foto Ars Fotografica)

Laudi : 7.00h weekdagen (incl. zaterdag) 7.30h (zon- en feestdagen)
Heilige mis: 9.00h weekdagen 7.30 (zon- en feestdagen)
Sesta: 12.45h (alle dagen)
Nona: 14.45h (alle dagen)
Vespers: 19.00h (weekdagen) 18.30h (zon- en feestdagen)
(de tijden kunnen onderhevig aan veranderingen zijn)


(20 Km. van de Camping)


 


 


DE WANDELROUTES